Srovnání šablonového vzhledu a vzhledu na zakázku

12.6.2012

Srovnání šablonového vzhledu a vzhledu na zakázku

Použité pojmy

Šablonový vzhled – je grafický vzhled, který byl zhotoven k vícenásobnému, snadnému použití. V našem konkrétním případě používáme šablony pro redakční systém WordPress.

Vzhled na zakázku – je vzhled vytvořený na zakázku pro konkrétního zákazníka a jeho implementace do použité technologie.

Úvod

Při vytváření typizovaného webu, jakým firemní prezentace jsou, je největší nákladovou položkou tvorba a implementace unikátního vzhledu (vzhledu na zakázku). Proto použití šablonového vzhledu umožňuje docílit výrazné cenové úspory. Mnohé šablony pro WordPress jsou nabízeny dokonce zdarma, mnoho jich lze levně (cca za 1 000 Kč) zakoupit. Samozřejmě každá mince má dvě strany – nejinak je tomu i v tomto případě. Podívejme se proto, jaké jsou výhody i nevýhody obou řešení.

Srovnání obou variant

Cena

Námi nabízená sada připravených šablon je poskytována zcela zdarma. Řešení grafiky na zakázku u nás stojí 10 000 Kč – zahrnuje vytvoření grafického vzhledu a jeho zpracování do validní, přístupné, použitelné, SEO friendly šablony pro WordPress. Z hlediska ceny je tedy jednoznačným vítězem sada „našich“ předpřipravených šablon.

Na internetu lze nalézt mnoho šablon pro WordPress ať již zdarma nebo za nízkou cenu. Tyto „cizí“ šablony Vám též rádi naimplementujeme, v procesu objednávky se jedná o variantu c). U cizích šablon je však třeba vzít v potaz, že mohou obsahovat chyby a nemusí obsahovat češtinu. Opravu i překlad do češtiny Vám můžeme také nabídnout.

Kvalita z hlediska vzhledu

Mezi šablonami poskytovanými zdarma lze nalézt velmi kvalitní vzhledy. U placených šablon to platí dvojnásob. Z hlediska vzhledu samotného tedy mezi oběma variantami není rozdíl.

Kvalita z hlediska technického

Důležitými technickými aspekty jsou:

  • Validita – zda je html kód stránek správný a je tudíž zaručeno co nejširší bezproblémové zobrazování.
  • SEO friendly – přátelskost k vyhledávačům.
  • Přístupnost – schopnost být používán hendykepovanými uživateli. Ať již technicky (starý monitor) nebo zdravotně (různé formy a stupně poruch zraku)
  • Použitelnost – jak snadno a intuitivně se web obsluhuje návštěvníkům.

V tomto směru jsou na tom šablony obecně velmi špatně. Málokdy se podaří nalézt šablonu, která by splňovala všechna důležitá kvalitativní kriteria.

Námi nabízené šablony prošly kontrolou a úpravami kódů s cílem jejich zkvalitnění. Vzhledem k tomu, že nejsme původci těchto řešení (a neznáme je tak dobře jako kdybychom jimi byli), nemusí však být výsledek 100%-ní.

Rychlost zpracování

Implementace předpřipravené šablony je okamžitá. Vytvoření vzhledu na zakázku může trvat i několik týdnů. Je však možné nejprve zvolit připravený vzhled zdarma a teprve následně zhotovit grafiku na zakázku.

Jiné aspekty

Jistou nevýhodou je, že šablony poskytované zdarma obvykle obsahují odkaz na svého tvůrce a často i další odkazy v patičce. Námi nabízené šablony obsahují pouze odkazy na jejich tvůrce a na stránky Webové továrny.

Tvorba vzhledu na zakázku obvykle vyžaduje kooperaci ze strany zadavatele. Je třeba nám sdělit představu, odpřipomínkovat nabídnutý návrh nebo návrhy ap. Někdy je obtížné přenést zákazníkovu představu. Naproti tomu u šablonového vzhledu si zákazník prohlédne řadu vzhledů a vybere si ten, který se mu líbí.

Nevýhodou šablonového vzhledu je, že stejný vzhled mohou a zpravidla též používají i jiné webové stránky.

Jakkoliv se u námi nabízených šablon snažíme dosáhnout jejich nejlepší kvality, nejsme jejich tvůrci a proto nemůžeme garantovat jejich technickou kvalitu. Jsme pouze servisní firma, která Vám tento produkt nainstaluje, nakonfiguruje a spravuje.

Uživatel, který je „v obraze“ zpravidla šablonový vzhled rozpozná (podle informace v patičce webu). Skutečnost, že je použito šablonové=levné řešení na něj může působit méně profesionálně.

Doporučení pro volbu

Pokud jste firma, která velmi dbá na to jak vystupuje na veřejnosti, pak jistě uvažujte o vzhledu na zakázku. Pokud chcete jen mít hezké webové stránky a je pro Vás důležitá nízká cena, pak uvažujte o šabloně zdarma. Nacházíte-li se mezi těmito dvěma póli, pak Vám nezbývá, než pečlivě zvážit pro a proti u obou variant. Přejeme Vám šťastnou volbu.